pátek 11. března 2016

Středem pozornosti v neznámu



   Posledních pár dní u nás plyne poklidně, příjemně až na drobnosti nerušeně. Žádné velké scény, křik, pláč či noční můry.  Jako by se vše ustálilo a zajelo do vyjetých kolejí. Martínek bez větších obtíží přečkal i malování a nepohodlí a provizorium s ním spojené. Jakoby se nedělo nic zvláštního a mimořádného. Je to překvapivé a samozřejmě potěšující. Kdyby to tak zůstalo napořád, byla bych šťastná. I když vím, že realita bude jiná. Je to temperamentní a citlivý kluk s velice intenzivním prožíváním. Úplný opak našich klidných dětí, které nějaká změna, nestandardní situace či nečekaná návštěva nepřekvapily nikdy. Spaly dobře ve stanu, ve spacáku na zemi, na odpočívadle v autě, na chodbičce ve vlaku, kdekoli na návštěvě, zkrátka jak bylo potřeba. Když jsme doma kopali kanalizaci a náš dům se změnil ve staveniště bez WC, braly to jako zábavnou bojovku a užívaly si to. Vždy to byli parťáci do nepohody. A posledních tři týdny je v klidu i Martínek. Za dobu, co je u nás, tu poprvé přespala návštěva. Čtyřčlenná a navíc někdo, koho do té doby nikdy neviděl. Netušili jsme, zda to půjde, ale věřili jsme, že se s tím už dokáže poprat. A nezklamal. Týden na to zvládl i malování a hned následně celý den v ZOO. Je to pro mě úžasný pocit. Ještě před nedávnem bych tomu nevěřila. Vím, že to tak nebude napořád, ale užívám si každé chvilky, kdy to tak je. Velká zkouška přijde teď s mým nástupem do práce. Nebudu ho každičký den vodit do školky a vyzvedávat. Nebudu tu vždy, když se vrátí či probudí. Bude to nové, neznámé, trochu ohrožující. Jsem opravdu napjatá, jak to zdolá. Bude mít za pár dnů čtyři roky. Věřím, že už je na tu novou situaci připravený.  Děláme pro to maximum.



   V každém případě jsme nedávno vzpomínali s manželem na úplné začátky. Jak moc těžké to pro něj vše muselo být. Najednou nasednul k cizím lidem do auta a odjel desítky kilometrů daleko, bez nejmenšího tušení, co ho vlastně čeká. Apatický, zdánlivě klidný či spíše zlomený, bez nejmenší snahy postavit se čemukoli. Rezignovaně přijímající vše, co je mu předkládáno. Včetně jakéhokoli jídla, režimu, prostředí a lidí. Tehdy jsem netušila, jak temperamentní klouček plný emocí se v něm skrývá. Vlastně je pohřbený někde uvnitř jeho tělesné schránky a čeká na příležitost, kdy o sobě může dát vědět. V počátcích to bylo jen ve snech, v nočních můrách, pláči a neutišitelné beznaději. Jak já se tehdy radovala, když ty emoce začaly proudit ven i za plného vědomí. Když prosadil svůj názor, začal odmlouvat, odmítat něco sníst. Radovala jsem se z každého takového pokroku a s nadšením o něm psala naší klíčové pracovnici. Při výchově vlastních dětí mě nikdy nenapadlo, těšit se z toho, že něco nechtějí sníst. U Martínka jsem odmítnutí nějakého jídla zažila až po několika měsících a byla jsem za to vděčná. Měl svůj názor! Úžasné! Ale zpět k prvotní myšlence. Když tehdy překročil práh našeho domu, který viděl poprvé v životě, přivezen lidmi, které znal pouhé dva dny, nezměnilo se jen prostředí ve kterém dosud žil. Změnila se celá podstata jeho dosavadního života. Doposud byl jedním z mnoha, nebyla mu věnována zvláštní pozornost, nebyl nikým hýčkán, opečováván, nebyl pro nikoho výjimečný a jedinečný. Nebyl zvyklý na velikou pozornost. Ale najednou kolem něj bylo pět lidí, kteří se mu věnovali a nenechali ho ani na minutu samotného. Pořád za ním někdo běhal, mluvil na něj, něco mu nabízel. Neustále ho někdo pozoroval. A to nejen u nás doma, ale kamkoli se vrtnul. Na ulici, v obchodě, na procházce kolem rybníka, všude se nad ním někdo pozastavoval, prohlížel si ho, ptal se na něj, mluvil k němu. To stejné na návštěvách. To vše pro něj muselo být neuvěřitelně těžké. Tolik pozornosti neměl za celý svůj dosavadní život. Byl zvyklý na pevný řád, střídající se lidi, na chvilkovou pozornost. Najednou se svět obrátil vzhůru nohama. Nový dům, nové prostředí, neustálá pozornost a spící dospělí lidé vedle jeho postýlky. Ani to doposud nezažil. Personál v kojeneckém ústavu v noci nespal vedle něj. Dospělí byli vždy vzhůru, oblečení ve stejném předepsaném oblečení. To, co prožíval a musel vstřebávat, muselo být neskutečně těžké. 

   Tehdy to bylo moc těžké i pro nás. Proto jsme si to s manželem dokázali plně uvědomit až teď s odstupem. A nedovedu si ani náhodou představit, co musel zakoušet. Nic takového jsem nikdy nezažila. Prožila jsem toho v životě mnoho, hodně těžkého ale i krásného. Ale nikdy se mi nestalo, abych se ocitla na cizím místě bez jediného opěrného bodu v podobě známého člověka. A neměla žádnou možnost se z toho místa dostat. Neměla k tomu prostředky a ani schopnosti a zkušenosti. A navíc nemohla chodit a mluvit. Martínek to zažil už 2x. Poprvé, když ho krátce po narození opustila máma a podruhé, když jsme ho odvezli k nám. To, že teď prožíváme pár klidných dní je tedy pro mě malý zázrak. Pozorovat ho, jak si hraje s vláčkem, staví koleje či garáže z lega. Jak si zaleze do rohu své postele a prohlíží si knížku. A jak nepropadá panice, když stěhujeme nábytek z pokoje a nemá strach, že se tím pro něj něco mění. Nebojí se, že jeho život zase změní směr a on se ocitne opět na neznámém místě bez jakékoli jistoty. Pro mě je to prostě jedna velká nádhera. Věří nám, má nás rád, cítí se tu bezpečně. Ví už, že je takový život možný. A já jsem neskonale vděčná Bohu za to, že se na tom můžeme podílet. A moc vděčná jsem i za to, že se o svoji radost můžu podělit s vámi všemi. Díky za to :).

Žádné komentáře :

Okomentovat