pondělí 3. října 2016

Litomyšl a zámek Nové Hrady

   Vrátím se dnes alespoň krátce do jednoho krásného a slunečného dne. Do letošních prázdnin. Ten den nám bylo báječně. Užili jsme si jeden z našich nejvydařenějších výletů. Jediné, co nám kazilo dojmy, byl nedostatek času. Měli jsme pouhý jeden den, ale chtělo by to na ta místa nejméně víkend. I tak to ale stálo za to. Obě místa doporučuji. Nebudete litovat :).

Litomyšl - půvabné město, kouzelná zákoutí, nespočet pamětihodností, jen jsme se toulali a obdivovali. Dojem z tohoto krásného města nám zkazilo pouze historické náměstí s podloubím po obou stranách, krásné místo, leč sloužící jako parkoviště, navíc s hustým provozem. Velká škoda. Jak příjemné by bylo dát si někde v podloubí kávu, prohlížet si starobylé domy a nechat se unášet atmosférou toho místa. I přes tento drobný nedostatek nám ale Litomyšl učarovala a rádi se sem budeme vracet.

Jen 15 km od Litomyšle jsme pak objevili další skvost. Zámek Nové Hrady. Zámek patřící manželům Kučerovým, s láskou a citem zrekonstruovaný, obklopený nádhernými zahradami a parkem. Součástí areálu je i úžasný labyrint, muzeum cyklistiky, galerie klobouků, útulná kavárna spojená s galerií, stáje a hlavně zámecká obora s daňky a jeleny. Zvěř je ochočená, děti byly na vrcholu blaha, zážitek to byl jedinečný. Zevnitř jsme si zámek neprohlédli, ale jestli je stejně krásný jako jeho okolí, musí to být nádhera.

Žádné komentáře :

Okomentovat