sobota 15. října 2016

Jerúldelger - Ian Manook



   Jerúldeger, policejní komisař s tímto jménem a hlavní hrdina stejnojmenné knihy. Muž s pohnutým osudem, který díky krutým ranám osudu zatvrdil své srdce a ve svém osobním i profesním životě postupuje chladnokrevně, proti pravidlům, avšak stále stojí na straně nezkorumpované části policie. Když v Mongolské stepi objeví pastevecká rodina zahrabanou mrtvolku malé holčičky, případu se ujímá právě komisař Jerúldeger. Starý pastevec mu svěřuje duši mrtvé holčičky a hlavní hrdina, který ve svém osobním životě prožil také bolestnou ztrátu své dcerky, rozjíždí vyšetřování na plné obrátky. Ve stejnou dobu dochází k velice sadistickým vraždám v Ulanbátaru a oba zprvu zcela nesourodé případy se začínají pomaloučku propojovat. Jak se ukáže, propojují se i s osobním životem komisaře Jerúldelgera. 

   Vše se odehrává na pozadí mongolských stepí, jurt, zvyklostí a mýtů. Dýchne na nás duše zdejšího kraje, vůně slaného čaje s mlékem a dalších tradičních specialit. Z románu je zřejmý i nepříliš vřelý vztah Mongolů k Číně a Koreji. Ukazuje napjaté vztahy mezi zastánci tradičního volného a kočovného života a nastupujícího nového způsobu života, který přichází právě z Číny a Koreje a svobodu nahrazuje technologií a stěhováním z jurt do stísněných a chudých zdí mongolského hlavního města Ulanbátaru. Kromě bohatých popisů krajiny, města či zdejších gastronomických specialit, jsou v knize hodně naturalisticky popisované i drsné scény vražd, znásilňování nebo týrání. Tyto popisy byly na mě až moc drsné, ale sáhla jsem po detektivním románu, dalo se s nimi tedy počítat. 

   Hlavní hrdina knihy, zprvu popisovaný jako zatrpklý muž, který si neví rady se svým životem, se během celého příběhu změní v klaďase s téměř nadpřirozenými schopnostmi. Ani to ale neubralo knize na čtivosti a knihu jsem přečetla bez dlouhého přemlouvání.  I když některé zápletky knihy byly tak nějak zřejmé, a celkový závěr mě tedy nijak nepřekvapil, přesto knihu nehodnotím špatně. Líbilo se mi celkové zasazení příběhu do prostředí Mongolska a jeho tradic. Propojení několika zprvu nesourodých případů, do jednoho celku, i když vlastně úplně nesourodého. Stejné nitky vedly pouze k jednomu člověku, ač všechny případy nebyly pevně propojené a naplánované.

   Zkrátka pokud chcete sáhnout po napínavé a čtivé knize, která vás provede dálnými kraji, přiblíží vám život zdejších obyvatel, nastíní jejich problémy a pomalou změnu tradic a životního stylu. K tomu je okořeněná krutými praktikami lidí lačnících jen po moci a majetku. Necháte se vším tím provést hlavním hrdinou velice podobným hrdinům z hollywoodských trháků, drsným a nelítostným „týpkem“, který se nakonec ukáže být tím pravým pro záchranu „světa“. Nečekáte nic převratného, ale rádi se necháte unášet dějem, zvláštními zápletkami a napínavým příběhem, pak knihu doporučuji. Nejsem milovníkem tohoto druhu literatury, ale rozhodně nelituji, že jsem k narozeninám dostala zrovna tuhle knihu. Zklamáním nebyla.


MANNOK, Ian. Jerúldelger. Vydání první. Zlín: Kniha Zlin, 2016. 513 stran. ISBN 978-80-7473-403-8.

1 komentář :

  1. Skvělá recenze, Zdeni, moc mě mrzí, že nemáš tolik času na čtení, kolik bys potřebovala, protože tvoje recenze bych ráda louskala klidně každý den :)
    Tahle knížka neunikla mé pozornosti, zaujalo mě zejména to prostředí a i po přečtení tvé recenze mám pocit, že by se mi mohla líbit, takže doufám, že se k ní někdy dostanu.
    Měj se překrásně :)

    OdpovědětVymazat