neděle 1. května 2016

Pradědova galerie a Arboretum Makču Pikču

   Dnes se s vámi chci podělit o úžasný výlet a doproručit dvě překrásná a úchvatná místa v naší zemi. Navíc místa, která vznikla úsilím, tvrdou prací, trpělivostí a především vírou v sebe sama a ve své sny jejich majitelů. Jsem nadšená, potěšená a velice dojatá z toho, co dokáže vybudovat zapálený člověk, samozřejmě s podporou svých blízkých. Jsem nesmírně ráda, že dnešní výlet nám po dlouhé době vyšel, ač opravdu s velikým štěstím. Vyjížděli jsme hned ráno po snídani a vraceli se odpoledne, v tu dobu už Martínka trápil dráždivý kašel, ucpaný nos a teplota. Zpáteční cestu autem prospal a doma si šel hned sám dobrovolně lehnout. Zítra tedy může na svou milovanou školku zapomenout. Dnešní den nám ale přál velice a všichni jsme plni dojmů.

   Představuji místo první, náš dnešní prvotní cíl. Pradědova galerie U Halouzků v Jiříkově u Rýmařova. Jde o výstavu obřích soch, které vyřezává pan Jíří Halouzka. To množství a jejich velkolepost mi vyrazily dech. Celému království vévodí 10 metrů vysoká socha Praděda. V budovách jsou pak ukryté skvosty jako například největší betlém na světě v životní velikosti, který má v současnosti přes 250 figur a každoročně přibývají další. Je pro mě úplně nepochopitelné, že něco takového dokáže za svůj život vyrobit jeden člověk. Stejný smrtelník, jako my všichni. Jenže tohle veledílo panu Halouzkovi nestačí :). Pracuje na dřevořezbách obrazů, sochách pohádkových postav, venku vyřezává pro děti kolotoče, houpačky a prolézačky (řádili na nich vesele i naši nejstarší), rozpracovánu má křížovou cestu a mnoho dalšího. A jelikož nám dnes štěstí opravdu přálo, měli jsme možnost vidět samotného mistra při práci. A že je to opravdu člověk výjimečný dokazuje i to, že je zapsán v Oxfordské encyklopedii významných osobností. Teď už se jen pojďte pokochat některými z jeho děl, ale předem se omlouvám za nepříliš velikou kvalitu fotografií. Mnohem více a v kvalitě jistě lepší jich pak můžete vidět na www.pradedovagalerie.cz a nebo úplně nejlépe na vlastní oči přímo na místě.


   A teď už místo druhé. Neméně výjimečné, ležící nedaleko prvního, v krajině okolo hradu Sovince. Za jeho vznikem stojí opět muž, pan Radim Slabý. Na bývalé skládce se mu podařilo něco báječného. Vdechl místu nový život, vybudoval zde arboretum plné barev a také krásných výhledů. Vysázeno je zde přes 3000 druhů rostlin. Navíc si můžete koupit skalničky a trvalky vypěstované přímo v arboretu (pár z nich už je zasazeno na mé zahrádce, nemůžu se dočkat, jak se rozrostou a vykvetou). Tomuto nádhernému místu bylo do vínku dáno jméno Makču Pikču a mě jednoduše okouzlilo :). I zde jsme se setkali s tvůrcem této nádhery, který skromě prodával a také radil ve venkovní prodejně s nebývale velikým sortimentem rostlinek. Nejtěžším úkolem dne pro mě bylo vybrat si z nich jen několik :). I k tomuto místu přidávám odkaz na webové stránky www.arboretumpaseka.cz a doporučení k osobní návštěvě. Máme naši republiku plnou nádherných míst a skvělých lidí. Díky Bohu za ně, za jejich odhodlání, kreativitu a za jejich sny, o něž se dělí i se všemi ostatními a pro radost svou i druhých je přetvářejí ve skutečnost.

Žádné komentáře :

Okomentovat